buba-trgovina-icon-logo

10% popust za naše stranke s promocijsko kodo BUBA10 / Velja le za enkraten nakup.

Dietna hrana za pse

Dietna hrana za pse je izrednega pomena, ko pri veterinarju ugotovite, da je vaš pes bolan, saj s tako hrano za pse lahko poleg veterinarskega zdravljenja pripomorete k hitrejšemu okrevanju in  boljšemu počutju vašega psa. V večini primerov vam bo tako hrano svetoval tudi veterinar. Potrebno je vedeti, da dietne hrane za pse ne prodajamo brez predhodnega posveta z veterinarjem, saj dolgotrajno hranjenje z dietno hrano za pse ni priporočljivo in je lahko celo škodljivo, razen v primeru hudih alergij ali kroničnih obolenj. Svetujemo redne kontrole pri izbranem veterinarju in spremljanje zdravstvenega stanja vašega psa.
Poznamo več vrst dietne hrane za pse, zato smo pripravili krate k vodnik po dietnih hranah za pse in njihovih glavnih značilnostih.

Dietna hrana za pse, ki ohranja mobilnost iz zdravje sklepov vsebuje vir glukozamina in hodroitina, ki omilita propadanje hrustanca in spodbujata njegov razvoj. Naraven vir glukozamina je zelenousta školjka iz norveških morij. Poleg tega ta hrana za pse vsebuje zmerno vsebnost kalorij in pomaga vzdrževati idealno telesno težo. Sklepi bi bili namreč zaradi prekomerne teže še dodatno obremenjeni.

Dietna hrana za uravnavanje telesne teže se priporoča psom s prekomerno telesno težo. Ta dietna hrana za pse združuje malo maščob ter visok odstotek beljakovin, ki pomagajo pri vzdrževanju mišične mase.  Poleg tega hrana vsebuje zadostno količino vitaminov in mineralov, kljub nizki energetski vrednosti in s tem zagotavlja varno izgubljanje telesne teže. Visoka vsebnost vlaknin pa zbuja občutek sitosti. Pomembni so tudi dodatki za sklepe in kosti, saj so le te pri psih s prekomerno težo še bolj obremenjeni.

Dietna hrana za pse z diabetesom vsebuje visoko vsebnost beljakovin, ki ohranjajo mišično maso ter žitarice z nizkim glikemičnim indeksom (GI). Glikemični indeks pomembno vpliva na nihanje koncentracije glukoze v krvi.

Dietna hrana za pse, ki imajo težave z ledvicami pomaga raztopiti kamne in preprečuje nastanek novih. Vsebuje zmerno vsebnost kalorij, redči urin ter pomaga pri nižanju koncentracije ionov. Nižja vsebnost kalcija in vitamina D3 zmanjšuje koncentracijo oksalatov, nižja vsebnost žveplovih aminokislin in beljakovin pa zmanjšujeta koncentracijo uratov in cistinskih kristalov.

Dietne hrane za pse, ki imajo okvaro jeter so namenjene podpori delovanju jeter v primerih kroničnih okvar. Hrana vsebuje visok delež beljakovin in esencialnih maščobnih kislin ter visok delež dobro prebavljivih ogljikovih hidratov.  Še posebej primerne so rastlinske beljakovine. Te hrane imajo tudi nižjo vsebnost bakra, kar preprečuje njegovo kopičenje v celicah. Visoka energijska vrednost, zagotovi zadosten vir energije brez preobremenitve prebavil. Nenasičene maščobne kisline (omega 3) delujejo protivnetno in zmanjšujejo akutne simptome pri boleznih jeter.

Dietna hrana za pse z občutljivo prebavo in akutnimi motnjami absorpcije v črevesju zmanjšuje prebavne motnje in nezadostno eksokrino dejavnost trebušne slinavke ter spodbuja obnovo črevesne mikroflore in apetit psa. Namenjena je tudi psom, ki okrevajo po kirurških posegih na prebavilih. Vsebuje le lahko prebavljive ter visoko kalorične sestavine, ki ne obremenijo prebavil. Omega 3, EPA in DHA ter povečana stopnja elektrolitov in osnovnih hranil poskrbijo za hitro okrevanje. Prebiotiki  sodelujejo pri obnovi prebavnega trakta. Antioksidanti, aminokisline in vitamini podpirajo pa delovanje imunskega sistema. Topne in netopne vlaknine omogočijo pravilno formulacijo blata. Prebavne težave so velik problem pri psih. Skoraj, da ni lastnika psa, ki se ne bi vsaj enkrat soočil s to težavo. Znaki prebavnih težav so: bruhanje, driska, zaprtje, slabost, anoreksija, izguba telesne teže. Najpogostejša težava je driska. Traja lahko kratek čas, lahko pa tudi daljše obdobje. V obeh primerih se svetuje obisk veterinarja, da psa pregleda in ugotovi vzrok. Vzroki so lahko zelo različni. Od okvare prebavil, do tega, da je pes zaužil nekaj neprimernega in škodljivega. V tem primeru je driska obrambni mehanizem telesa, da se toksini hitreje izločijo. Driska lahko nastopi tudi ob neprimerni prehrani, npr. človeška hrana, ki jo pes dobi od mize in zanj ni primerna, nizko kvalitetna hrana, ipd. Lahko pa gre za hujša zdravstvena stanja. Če gre le za trenutno drisko si lahko pomagamo s tovrstno hrano. Dietna hrana za pse je v obliki suhe hrane - briketov in v obliki mokre hrane -  konzerv. Zelo priporočljivo je kombinirati obe vrsti hrane. Ravno pri psih z občutljivo prebavo se svetuje kot dietna pasja hrana v prvih dneh mokra hrana, saj je lažje prebavljiva in ne obleži dolgo v želodcu. Po prvih treh dneh naj bi se stanje umirilo in lahko nadaljujemo s suho hrano. Prebavila namreč potrebujejo največ časa, da se obnovijo v prvotno stanje. Če so težave resnično hude vam bo veterinar svetoval tudi testiranje na določene alergene. Na podlagi testa vam bo svetoval dietno hrano za pse z alergijami, ki bi bila primerna za vašega psa.

Dietna hrana za pse, z intolerancami ali alergijami vsebujejo omejen nabor sestavin, da se zmanjša možnost preobčutljivostnih reakcij. Najpogosteje gre za monoproteinske hrane z enim virom mesa in enim virom ogljikovih hidratov. Poleg tega vsebuje esencialne vitamine in minerale, ki pomagajo psu ohraniti zdravje od znotraj navzven, brez alergijskih reakcij. Nekatere dietne hrane lahko uporabimo tudi kot diagnostično orodje (izločevalno dieto). Znaki alergije ali intolerance na določena živila se lahko kažejo kot močno srbeča koža, rdečica in driske. Najnovejše raziskave kažejo največ alergij na govedino, piščančjo maščobo, ovco in sestavine v pasji hrani, ki niso deklarirane. Seveda pa se reakcija lahko pojavi tudi na druge sestavine. Pri hudih oblikah alergij se resnično priporočajo hidrolizirane dietne hrane za pse. Hidrolizirane živalske beljakovine z nizko molekulsko maso namreč pomagajo omejiti razvoj reakcij, saj periferni imunski sistem nanje praviloma ne reagira. Esencialne maščobne kisline v hrani prispevajo k zmanjševanju vnetnih procesov. V zadnjem času opažamo porast alergij in preobčutljivosti zato bodite pri svojem pozorni na omenjene znake. Ponudba dietne hrane je največja ravno na področju alergij in intoleranc na določena živila. Kot smo že omenili gre večinoma za hrane z eno vrsto mesa, npr. konjem, kuncem, ribo, račko, kozo, svinjino, prepelico, divjačino, kengurujem, insekti… Poznamo pa tudi brezmesne diete, kjer se kot vir beljakovin uporablja npr. jajce. Nenasičene maščobne kisline v hrani pomembno vplivajo na zaviranje vnetnih procesov ter splošno stanje kože in dlake. Nekatere vsebujejo tudi aloe vero, ki razstruplja telo, krepi imunski sistem ter blagodejno vpliva na črevesno floro.

Na naših policah imamo torej pestro ponudbo hrane za vaše ljubljenčke tudi v obdobjih, ko se ne počutijo najbolje.
Preberi več

Na zalogi

-
+

8,90 

Na zalogi

-
+

7,50 

Na zalogi

-
+

7,50 

Na zalogi

-
+

7,50 

Na zalogi

-
+
Počisti

3,50 

Počisti

od 2,40 

Počisti

od 2,80 

Počisti

od 2,40 

Počisti

od 1,99 

Počisti

od 2,40 

Počisti
Počisti
Počisti

Na zalogi

-
+
Počisti

od 1,99 

Počisti

od 1,99 

Na zalogi

-
+

18,90 

Na zalogi

-
+

Na zalogi

-
+

Na zalogi

-
+

Na zalogi

-
+

Ni na zalogi

Na zalogi