buba-trgovina-icon-logo

10% popust za naše stranke s promocijsko kodo BUBA10 / Velja le za enkraten nakup.

Nega in Higiena

Negovanje mačk je ključnega pomena za ohranjanje njihovega zdravja, sreče in zadovoljstva. Kot skrbni lastnik mačke je pomembno, da se zavedate osnovnih korakov, ki so potrebni za zagotavljanje optimalne nege vašega ljubljenčka.

Prvi in najpomembnejši korak pri negi mačk je redno krtačenje dlake. Dlaka mačke se nenehno obnavlja, zato je pomembno, da odstranite odmrlo dlako, ki bi se lahko sicer zapletla v njihovem kožuhu ali pa bi jo mačka zaužila med negovanjem. Redno krtačenje pomaga ohranjati kožo in dlako zdravo in sijočo ter zmanjšuje tveganje za nastanek kepic dlak, ki se lahko razvijejo v boleče vozle.

Poleg tega je treba redno skrbeti tudi za higieno ušes in oči mačke. Ušesa mačke je treba redno pregledovati in po potrebi čistiti z vlažnimi robčki ali posebnimi ušesnimi raztopinami, ki so na voljo pri veterinarjih. Prav tako je pomembno odstraniti morebitne usedline ali izločke iz oči mačke, da preprečimo draženje in okužbe.

Občasno kopanje mačke je prav tako pomembno, čeprav večina mačk ohranja svojo higieno s samim negovanjem. Kopanje mačke je treba izvajati previdno, saj so mačke običajno zelo občutljive na vodo. Pri izbiri šampona je pomembno izbrati blag in nežen izdelek, primeren za mačje kožo in dlako.

Poleg skrbi za fizično zdravje mačke je pomembno tudi skrbeti za njeno duševno blaginjo. Mačke so socialne živali, zato je pomembno, da jim namenite dovolj pozornosti, ljubezni in igre. Redno negovanje tako preprečuje tudi dolgčas in anksioznost.

Posebno pozornost namenite tudi krempljem. Prevsem pri starejših mucah bo morda potrebno tudi krajšanje, sicer pa si jih muce same zbrusijo na primernih podlagah, kot je praskalnik za mačke.

Tudi na zobe ne smemo pozabiti. Redno pregledujte zdravje zob vaše mačke in v primeru poškodbe zob ali drugih težav obiščite veterinarja. Tako kot pri psih se lahko tudi pri mačkah odločite za mehansko čiščenje zob s krtačko ali naprstnikom in posebej prilagojeno zobno pasto.

Zadnji, a nikakor ne manj pomemben korak pri negi mačk je zagotavljanje uravnotežene prehrane. Mačke potrebujejo prehrano, ki je bogata s hranilnimi snovmi, kot so beljakovine, maščobe, vitamini in minerali. Pri izbiri hrane za svojo mačko je pomembno izbrati kakovostno hrano, ki je prilagojena njenim prehranskim potrebam in starosti.

Tako enostavno je zagotoviti, da bo vaša mačka ostala zdrava, srečna in zadovoljna. Negovanje mačk zahteva nekaj truda in potrpljenja, vendar pa pogled na negovano, zdravo in srečno mačko neprecenljiv.
Preberi več

Na zalogi

-
+

Na zalogi

-
+

12,50 

Na zalogi

-
+

5,90 

Na zalogi

-
+

Na zalogi

-
+

Na zalogi

-
+

22,90 

Na zalogi

-
+

Na zalogi

-
+

Na zalogi

-
+

Na zalogi

-
+

Ni na zalogi

Na zalogi

-
+

Na zalogi

-
+

Na zalogi

-
+

Na zalogi

-
+

Na zalogi

-
+