buba-trgovina-icon-logo

10% popust za naše stranke s promocijsko kodo BUBA10 / Velja le za enkraten nakup.

Skrb za činčilo: Kako pravilno poskrbeti za vašo puhasto kepico

Činčile so čudovite in radovedne živali, ki pa zahtevajo posebno nego, da ostanejo zdrave in srečne. Če ste ponosni lastnik teh čudovitih puhastih bitij ali pa razmišljate o tem, da bi postali, je pomembno, da poznate osnovne smernice primerne oskrbe.

Ustvarite primerno domovanje

Činčile so živali, ki potrebujejo veliko prostora za gibanje. Pri izbiri kletke bodite pozorni na naslednje:

  • Velikost kletke: Kletka mora biti dovolj velika, da omogoča činčilam, da se prosto gibajo. Večja kot je kletka, srečnejša bo vaša činčila.
  • Višina kletke: Činčile odlično skačejo, zato izberite visoko kletko in jim uredite poličke na različnih višinah. S tem jim omogočite, da skačejo in raziskujejo kot bi v naravnem okolju.
  • Materiali kletke: Izberite kletko iz nerjavečega jekla ali kakšnega podobnega materjala, saj činčile radi grizejo in lahko uničijo kletko iz lesa ali plastike. Plastiki se izogibajte tudi pri opremi kletke, saj jo bodo zagotovo grizle, kar pa zanje seveda ni dobro in se lahko konča tudi tragično. Dno kletke naj ne bo mrežasto, saj si pri skakanju lahko poškodujejo tačke.

Pravilna prehrana

  • Hrana: Hrana za činčile mora vsebovati veliko vlaknin. Osnova prehrane naj bo kvalitetno seno. Priporoča se trše, timothy seno, ki je boljše za zobe. Briketirana hrana za činčile naj bo kvalitetna, bogata z vlakninami in z nizko vsebnostjo maščob in sladkorja.

Pomembno je, da jim zagotovimo tudi les za grizenje. Najraje imajo vejice različnih debelin. Primerne so na primer veje leske, jablane in vrbe. Občasno lahko kot posladek dobijo košček suhega sadja ali zelenjave, kar pa naj ne bo več kot enkrat ali dvakrat tedensko.

  • Sveža voda: Zagotovite svežo pitno vodo v steklenički za pitje oz napajalniku, ki naj bo na voljo ves čas.

Higiena in Nega

  • Pesek za kopanje: Činčile potrebujejo za ohranjanje zdravlja kože in dlake redne kopeli v posebnem pesku. Pesek za činčile ter posodo za pesek oz kopalnico za činčile lahko kupite v trgovinah za male živali. Pesek ponudimo činčili dnevno ali večkrat tedensko in ga pustimo v kletki nekaj minut.
  • Čiščenje kletke: Redno čistite kletko in odstranjujte umazanijo in ostanke hrane.

Socializacija in Vadba

  • Družba: Činčile so družabne živali, zato poskrbite, da bodo imele družbo, bodisi druge činčile ali dovolj vaše družbe. Aktivne so predvsem zjutraj in zvečer zato bodo takrat najbolj vesele druženja.
  • Vadba: Omogočite jim vsakodnevno gibanje izven kletke. Činčile namreč potrebujejo veliko gibanja, da ohranjajo svojo vitalnost.

Skrb za zdravje

  • Redni pregledi: Redni kontrolni pregledi pri veterinarju so zelo pomembni. Zgodnje odkrivanje zdravstvenih težav je ključno za zdravje in dobro počutje hišnih ljubljenčkov.

Vsaka činčila je nekaj posebenga

Vsaka činčila ima svoj značaj in posebnosti. Opazujte njihovo vedenje in potrebe ter se jim prilagodite.

Oskrba činčil ni zelo zahtevna, potrebujejo pa striktno prehrano in primeren življenjski prostor. Le s pravilno nego in skrbjo zanje bodo vaše činčile srečne in zadovoljne.

Tudi v naših trgovinah ter v spletni trgovini najdete pestro izbiro hrane, posladkov in opreme za činčile. Trudimo se, da v ponudbo pogosto dodajamo nove in zanimive izdelke, ki jih imajo živali rade in so zanje zdrave in varne.

Skrb za činčilo